Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’de can kayıpları 250 bini buldu

Öncü Kadınlar Platformu ve TÖRKAD tarafından hazırlanan “Suriye Raporu” korkunç bilançoyu gözler önüne serdi. Açıklanan rapora göre, 69.123’ü sivil, 10.901 çocuk ve 7.001 kadın olmak üzere Suriye direnişinden bugüne hayatını kaybedenlerin sayısı 250 bini buldu.



Suriye’de 18 Mart 2011’den 21 Haziran 2015’e kadarki zaman diliminde tespit edilen can kayıplarının 250 bini bulduÄŸu ortaya çıktı. Öncü Kadınlar Platformu ve TÖRKAD tarafından hazırlanan “Suriye Raporu” korkunç bilançoyu gözler önüne serdi. 

Uluslararası insan hakları dernekleri ve Suriye’deki aktivistlerin saha çalışmalarından derlenen istatistiklerle, Öncü Kadınlar Platformu ve TÖRKAD’ın STK’larla birlikte yaptıkları araÅŸtırma sonuçları Mardin’de düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Açıklanan rapora göre, 69 bin 123’ü sivil, 10 bin 901 çocuk ve 7 bin 1 kadın olmak üzere Suriye direniÅŸinden bugüne hayatını kaybedenlerin sayısı 250 bini buldu. 

ALKIÅž: ESED ZULÜMLERÄ°NE ARALIKSIZ DEVAM EDÄ°YOR

Basın toplantısında Esed rejiminin cezaevlerinde tutulan tutuklu sayısına ulaÅŸamadıklarını anlatan Platform Sözcüsü Zeynep Alkış, “Cezaevlerinde iÅŸkenceden, kötü muameleden dolayı hayatlarını kaybeden Suriyelilerden habersiziz. Faili meçhuller hakkında bilgi alamıyoruz. Açık zulümler sürerken, kapalı devre, örtülü katliamlar da Suriye’de devam ediyor. Esed güçleri tarafından günübirlik kaçırma olayları da sürüyor” dedi.

3 aylık ortak bir çalışma sonucu bazı rakamlara ulaÅŸtıklarını belirten Zeynep Alkış, “Çok acı. Gerçekten dünyanın sessizliÄŸi devam ederken Esed rejimi aralıksız bir ÅŸekilde zulümlerine devam ediyor. Yaptığımız araÅŸtırmaya göre Suriye’de 18 Mart 2011’den 21 Haziran 2015’e kadarki zaman diliminde tespit ettiÄŸimiz can kayıpları 250 bini bulmuÅŸ durumda. Maalesef hayatını kaybedenlerin 10.901’i çocuk ve 7.001’ kadın. Yine direniÅŸin baÅŸladığı günden bugüne kadar geçen süreçte 69.123 sivil hayatını kaybetti. Bu bir soykırımdır, yüzyılın felaketidir. Buna duyarsız ve sessiz kalmak en hafif tabiri ile vicdansızlıktır” diye konuÅŸtu.

YaÅŸanan katliama Türkiye’den baÅŸka güçlü bir tepki yükselmediÄŸine vurgu yapan Alkış, “Suriye’de ölüm, açlık kol geziyor. Merminin nerden gelip bir masum canı bulacağı belli deÄŸil. Rapora son ÅŸeklini verdiÄŸimiz gün Esed güçleri varil bombaları ile Halep’e saldırdı. Yine onlarca kiÅŸi hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. Ramazan ayında bile masum Suriye halkı katliam ile karşı karşıya. Ama dünya ülkelerinden kesintisiz zulme “DUR” diyen yok. Halep’e yapılan saldırıda hayatını kaybedenlerin hepsi sivil. Aralarında kadın da, çocuklar da var. Hepsi bizim kardeÅŸlerimiz. Biz onları kardeÅŸ olarak bildiÄŸimiz için gücümüzün yettiÄŸince mücadele veriyoruz. Yaptığımız tüm görüÅŸmelerde masum Suriye halkının yanında bir tek Türkiye’nin olduÄŸunu gördük. Sevinmedik. Sevinemedik. Böyle olmamalı. Türkiye’nin duyarlılığı tüm dünya ülkelerine yayılmalı” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.